Adózás az online sportfogadás világában

Az online sportfogadás népszerűsége napról napra növekszik, még akkor is, ha jelenleg híján vagyunk a sporteseményeknek. Az online sportfogadásra vetemedő játékosok száma évek óta exponenciálisan növekszik, jelenleg ez egy megállíthatatlan folyamatnak tűnik. És ki hibáztathatná őket illetve minket? Az online irodák is gomba mód szaporodnak, egyre jobb és jobb ajánlatokkal csábítanak bennünket, az oddsok, az események száma, a lehetőségeink is jobbak, nagyobbak, mint a hagyományos irodákat tekintve, ráadásul az emberi lényt nem sorbanállásra teremtették.

Gondolok itt arra, hogy az online fogadóirodák egyik, ha nem a legnagyobb előnye, hogy nyugodtan és kényelmesen, otthonról is fogadhatunk kedvenceinkre, de ha épp a buszon zötykölődve jut eszünkbe a napi tuti, nincs ami vagy aki megállítson bennünket.

Szögezzünk le valamit a legelején: Az online sportfogadás legális. Bár elég viharos időszak vette kezdetét Magyarországon 2010 után, de a lényeg ez! Felesleges és értelmetlen bármiféle politikai véleményt megfogalmazni, de tény, hogy a kormány intézkedéseivel rengeteg ellenlábast szerzett a piacon, de úgy tűnik, hogy az EU észnél volt.

adok betting

Hogy mi is történt?

Biztosan nem kell bemutatni azt az eljárást, amit Magyarország kormánya pár éve tett: Miután saját kézbe vette a hazai kaszinókat, betiltotta a nyerőgépeket az online piac felé fordult és őket szerette volna megsarcolni. Nem túlzás, amikor a megsarcolás szót használom, hiszen olyan lehetetlen összegeket szeretett volna bezsebelni a külföldi illetőségű online fogadóirodáktól, kaszinóktól, amit egyikük sem akart megfizetni és az EU irányelveivel sincsenek köszönőviszonyban sem.

A koncessziós jogokkal való „üzérkedés” tehát csődöt mondott, így a kormány szépen elkezdte blokkolni ezeket az oldalakat. A blokkolást követően különböző mértékű büntetést is kiszabtak ezen oldalakra, ami viszont már tényleg megmosolyogtató húzás volt, de ezzel sem érték el a kívánt célt a magyar szakértők. Magyarországon a mai napig egyetlen sportfogadással foglalkozó oldal nyert koncessziós jogot, ez pedig állami kézben van.

Az Unibet volt az első, akik ezt nem hagyták szó nélkül és feljelentést tettek az Európai Bizottságnál, melyet 2017-ben jogerősen meg is nyertek. Az Európai Bizottság megállapította, hogy mind az oldal elérhetetlenné tétele, mind a kiszabott büntetés nélkülözött mindenféle jogalapot.

Persze, nem csak az Unibet járt így, de ők voltak elég bátrak hozzá, hogy jogorvoslatért egy felsőbb szervhez forduljanak és lám, ennek meg is lett a gyümölcse.

Azóta is tartják Magyarországon, hogy az online fogadás és kaszinó csak a koncessziós jogot nyert oldalakon legális, de az oldalak jó ideje újra elérhetőek a nagyközönség számára.

Az adózás Magyarországon

Mint említettem, Magyarországon jelenleg egy olyan oldal létezik, amelynek koncessziós joga érvényes. Az itt szerzett nyereményekből nem kell adózni. Ugyanez a helyzet a három darab online kaszinóval, az itteni nyeremények sem adókötelesek.

De mi a helyzet akkor, ha az online piacon nyerünk? Rossz hír: Adóköteles. Nem is keveset szeretne ebből az állam a magáénak tudni. 16% SZJA és 27% EHO fizetésre kötelezik a delikvenseket. Hogy mekkora összegtől? Már 1 Ft-tól.

További adózási példák

A német fogadók a 2012-ben elfogadott szabályozás értelmében alapból 5 százalékos adót fizetnek a nyereményük után, ezt pedig az adott fogadóirodának kötelessége betartatni. Amennyiben nyertes fogadás történik, úgy a végösszeg 5%-a a német államot illeti meg.

Amennyiben a fogadás vesztes kimenetelű, úgy a fogadóiroda átvállalja ezt az 5 százalékot a fogadó helyett. Ez az összeg is adóként folyik a német államkasszába.

Portugáliában hasonló modell épült ki. A korábbi világválság a csőd szélére sodorta a portugál államot, emiatt elkezdtek nyitni és legálissá tenni az online sportfogadást. Az innen érkező bevételeket azonban oktatási célokra költik. Becslések szerint ez 25-30 millió eurós plusz bevételt jelent Portugáliának.

Ahány ház, annyi szokás – mondhatnánk. Egy dologban egységes minden ország adózása, az pedig az, hogy ha sportfogadásra adjuk a fejünk és nyerünk, az adóköteles.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *